Grčka vatra – moćno bizantsko oružje koje danas nitko ne zna napraviti

Foto: Wikimedia

Grčka vatra, poznata i kao “grčki vatrogas” ili “bizantska vatra”, je oružje koje se koristili Bizantinci, ali o njemu nema pouzdanih podataka.

Zna se da je to bila je smjesa tvari koja se koristila kao vojni projektil u Bizantskom Carstvu (Istočno Rimsko Carstvo) tijekom srednjeg vijeka. Smjesa bila je izuzetno učinkovita i opasna, s obzirom na to da je gorjela na vodi i mogla se koristiti za izazivanje požara na neprijateljskim brodovima i kopnenim ciljevima.

Točan sastav grčke vatre bio je dobro čuvana tajna, ali neki od glavnih sastojaka uključivali su smole, katran, sumpor i druga zapaljiva ulja i kemikalije. Kako bi se postigla svojstva samogorećeg projektila, ova smjesa je bila često umotana u tkaninu ili kožu kako bi se stvorila vrsta improviziranog “kokona” koji bi se zatim ispaljivao prema neprijatelju.

Grčka vatra se koristila kao sredstvo obrane i napada u raznim vojnim konfliktima tijekom Bizantskog Carstva i bila je izuzetno učinkovita, posebno u pomorskim bitkama.

Važno je napomenuti da točan recept za grčku vatru nije poznat danas, jer je tajna njezinog sastava s vremenom izgubljena.

Grčka vatra predstavlja primjer rane vojne tehnologije koja je koristila zapaljive tvari za postizanje vojnih ciljeva i koja je imala značajan utjecaj na taktiku i povijest ratovanja u srednjem vijeku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)