Kako njegovati božićni kaktus, kako ga “natjerati” da obilno cvate?

Božićni kaktus (lat. Schlumbergera truncata) je divna biljka koja cvjeta tijekom zimskih mjeseci.

Naravno, da bi dobro napredovao i obilno cvao potrebno ga je na odgovarajući način njegovati. A njega je, premda riječ o biljci iz porodice kaktusa, ipak ponešto drugačija od one koju pružamo njegovim pustinjskim rođacima.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta:

Svjetlost
Postavite kaktus na svijetlo mjesto, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost koja može izgorjeti osjetljive listove.

Temperatura
Idealna temperatura za božićni kaktus je između 15 °C do 21 °C. Izborite se da ga zaštitite od iznenadnih promjena temperature.

Zalijevanje
Zalijevajte kaktus umjereno. Zemlja treba biti lagano vlažna, ali ne smije biti potopljena. Pazite da se ne zadržava voda u podlozi jer to može dovesti do truljenja korijena.

Vlažnost zraka
Božićni kaktusi vole malo povećanu vlažnost zraka. Možete povremeno prskati listove ili staviti posudu s vodom u blizini radi povećanja vlažnosti.

Gnojivo
Hranite kaktus gnojivom namijenjenim kaktusima ili biljkama cvjetnicama jednom mjesečno tijekom razdoblja rasta, obično od proljeća do jeseni.

Period odmora
Da bi stimulirali cvjetanje, božićni kaktusi trebaju period odmora. Smanjite zalijevanje nakon što cvjetanje završi kako biste potaknuli biljku na odmor. Tijekom ovog razdoblja, držati ga u hladnijoj prostoriji, na temperaturi između 12 °C i 15 °C, i zalijevajte ga minimalno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)