Kako spasiti orhideju kojoj je korijen počeo truliti

Ako primijetite da vaše orhideje slabo napreduju, pregledajte im korijen. Postoji mogućnost da je korijen počeo trunuti i u tom slučaju, uz malo truda, možete spasiti svoju ljepoticu.

Pažljivo uklonite orhideju iz lonca i pregledajte korijene. Ako uočite da su dijelovi korijena truli, mekani ili smežurani, to je znak problema. U tom slučaju bi trebalo poduzeti ove korake:

  1. Odstranjivanje trule dijelove korijena: Upotrijebite sterilne škare ili oštar nož kako biste odrezali sve trule ili oštećene dijelove korijena. Zdravi dijelovi moraju biti čvrsti i bijeli ili zeleni.
  2. Sušenje korijena: Nakon što odstranite trule dijelove korijena, ostavite orhideju da se korijen osuši nekoliko sati (obično 24 sata). Ovo će spriječiti širenje bilo kakvih preostalih trulih područja i pomoći korijenu da zacijeli.
  3. Promjena lonca i supstrata: Ako je orhideja bila posađena u lošem supstratu ili loncu koji ne omogućuje dobru drenažu, promijenite supstrat i/ili lonac. Koristite poseban supstrat  za orhideje koji omogućuje dobru cirkulaciju zraka i drenažu.
  4. Pravilno zalijevanje: Nakon što presadite orhideju, pazite da je pravilno zalijevate. Orhideje obično preferiraju zalijevanje kada se supstrat osuši, ali nemojte dopustiti da korijeni stoje u vodi, jer to može dovesti do truljenja.
  5. Održavanje vlažnosti: Orhideje također vole visoku vlažnost zraka. Možete koristiti pladanj s vodom ili ovlaživač zraka kako biste povećali vlažnost oko orhideje.
  6. Prestanak gnojenja: Ako ste redovito gnojili orhideju, privremeno prestanite dok se korijen ne oporave. Nakon toga, gnojidbu možete nastaviti, ali s umjerenim dozama gnojiva posebno formuliranog za orhideje.
  7. Pratite rast: Nakon što poduzmete ove korake, pažljivo pratite rast i opće stanje orhideje. Očekujte nove izbojke i korijen koji će rasti i ukazivati na to da se orhideja oporavlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)