Znate li zašto za brokulu kažu da je najzdravije povrće?

Često čujemo da je brokula iznimno zdravo povrće, ljudi koji paze na svoju prehranu redovito je jedu, nastoje privoljeti svoju djecu da pojedu komadić brokule…

A što su konkretne dobrobiti ovog povrća, zašto ju je dobro uvrstiti u svoj jelovnik? Ovo su neki od razloga:

  1. Bogata hranjivim tvarima: Brokula je izuzetno bogata hranjivim tvarima, uključujući vitamine (poput vitamina C, vitamina K i vitamina A), minerale (kao što su kalij, kalcij i željezo), vlakna i antioksidanse. Ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u održavanju općeg zdravlja.
  2. Niskokalorična: Brokula je niskokalorična namirnica, što je čini odličnim izborom za one koji žele kontrolirati težinu ili održavati nisku razinu kalorija u prehrani.
  3. Bogata vlaknima: Vlakna u brokuli pomažu u održavanju zdrave probave, smanjujući rizik od zatvora i podržavajući opće zdravlje crijeva.
  4. Antioksidansi: Brokula sadrži antioksidanse poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. To može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa.
  5. Fitonutrijenti: Brokula također sadrži različite fitonutrijente koji se povezuju s različitim zdravstvenim koristima, uključujući protuupalna svojstva i potencijalnu zaštitu od određenih tipova raka.
  6. Detoksikacija: Brokula sadrži tvari poput sulforafana koje podržavaju detoksikaciju organizma, pomažući uklanjati štetne tvari iz tijela.
  7. Podrška imunološkom sustavu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i drugih hranjivih tvari, brokula može podržati imunološki sustav i pomoći tijelu u borbi protiv infekcija.
  8. Prevencija kroničnih bolesti: Konzumacija brokule povezana je s smanjenim rizikom od različitih kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, određene vrste raka i dijabetes.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)